Terrazzo Nedir ?

Yapı sektöründe birçok yenilikçi ve geri dönüşümcü projelerde kullanılan Terrazzo karonun tarihi 16. Yüzyılların İtalya' sına kadar dayanmaktadır ve tarihin en eski geri dönüşümcü çevreci zemin kaplama ürünüdür. Dönemin İtalyan yapı ustaları granit, mermer ve çeşitli taş parçalarını kullanarak çimento harcıyla harmanlayıp dekoratif bir kaplama malzemesi oluşturmuş ve yıllar geçtikçe teknolojinin gelişimiyle birlikte günümüz şeklini almıştır.

Neden Terrazzo Karo?

Günümüzde İtalyan teknolojisinin geliştirdiği yüksek press ve vakumlu makineler ile birlikte terrazo karo son şekline ulaşmıştır. Bu vakumlu press makineler ile terrazo karolar artık çok yüksek mukavvemet ve kaliteye çıkarak artık sektörde granitin, bazaltın ve mermerin yerini almaya başlamıştır. Üretim hattının devamında bulunan alt/üst kalibrasyon, cilalama, honlama, fırçalama ve kumlama makineleriyle birlikte, Terrazoların yüzeylerine iç mekan ve dış mekanlara uygun işlemler yapılarak, ihtiyaca yönelik yüzey işlemleri yapılır.  Hatta bir adım daha öteye giderek birçok farklı doğal taş ile hazırlanan karışımlarla birlikte çok özel terrazo karolar elde edilip, prestij projelerde mimarların ve mühendislerin aranan malzemesi olmaya başlamıştır.

Terrazzo'nun avantajları nelerdir ? 


Estetik Görünüm Fiyat İstikrarı
✓ İhtiyaca Göre Uyarlanabilme ✓ Dayanıklılık
Kolay Bakım ✓ Çevre Dostu


Terrazzo Karo Uygulama ve Kullanım Talimatı

DESENTAŞ terrazo yer döşemeleri paletli ve ambalajlı olarak sevk edilir. Kasalı kamyon veya tırların tercih edilmesi, ürünlerin şantiyede kolaylıkla indirilmesi için önemlidir. İndirme işlemi için, daha az darbe ve palet bozulmalarını önlemek için forklift en uygun araç olacaktır. Forklift ayarlanamaz ise ürünler araçtan el ile tek tek indirilebilir, fakat el ile indirme işleminde ürünlerin işlem görmüş yüzeylerinin birbirine bakarak dik olarak istiflenmesi gerekmektedir.
 

  • * Ürünler zemine döşenirken, çimento harcı veya granit/seramik yapıştırıcıları kullanılarak uygulama işlemi yapılmalıdır. Terrazoların altında kesinlikle harç boşluğu kalmamalıdır.
     
  • * Tesviye harcının hazırlanması esnasında 1 birim Portland Çimento, 4 birim Yıkanmış Elenmiş 0-5mm elek aralığında kuru kum karıştırılarak hazırlanmalı ve kısım kısım sulandırılarak harç hazır hale getirilmelidir. Kuruma olamaması için ihtiyaç fazlası harç hazırlanmamalıdır. Hazırlanan tesviye harcı mala ile saha kotuna getirildikten sonra harcın üzerine Terrazoların tamamen yapışabileceği kadar bir miktar çimento ve su serpilerek Desterrazo Karoları plastik tokmakla yerleştirebilirsiniz. Tesviye harcı min. 15mm, max. 30mm olması tavsiye edilir.
     
  • * Tavsiye edilen derz aralığı en az 2mm olmalıdır. Derz macunu çekilmeden önce derz araları ve karo üzerleri temizlenip kuru hale getirilmelidir. Desterrazo Karolar uygulandıktan en az 3 gün sonra derz işlemi yapılmalıdır.
     
  • * Derz macunu işlemi için beyaz çimento, mermer tozu, renge göre pigment kullanılarak boza kıvamında hazırlanıp, derz aralarını tam dolduracak şekilde uygulanmalıdır. Temizlik işlemi derz uygulaması tamamlandıktan 12 saat sonra yapılmalı, asit içerikli veya deterjan gibi ürünler KESİNLİKLE KULLANILMAMALIDIR. Tavsiye edilen temizlik ürünü ARAP SABUNU kullanılarak, bol su ile temizleme işlemi tamamlanmalıdır.
     
  • * Cilalı Terrazo üzerinde kullanmak istediğiniz Yüzey Emprenye ürünleri için firmamız ile iletişime geçiniz. DesTerrazo Dokularına göre (granit,bazalt,mermer) Emprenye cilaları değişiklik göstermektedir.
     
  • * Uygulaması tamamlanmış DesTerrazo ürünlerine ilk 24 saat içerisinde basılmaması gerekir ve alanın tam kullanıma açılması ise en az 7 gün olmalıdır.
     
  • * Dış mekan uygulamalarında hava şartlarının uygun olması onemlidir. Aşırı soğuk, aşırı sıcak ve yağışlı havalarda doşeme harcı olumsuz etkilenir ve kullanım amacına hizmet edemez.